Internationale Vrouwendag

Het is bijna weer zover: Internationale Vrouwendag, 8 maart 2018. Het thema voor dit jaar is: Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig (doel 5 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen; zie voor meer informatie hieronder).

Internationale Vrouwendag is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormt het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.
In 1975 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend. Door de jaren heen wordt 8 maart over de hele wereld gevierd. Kijk hier onder andere voor een overzicht in Nederland.
Je kunt hier even kijken naar een erg leuk eerbetoon aan vrouwen!

Thema 2018: Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig

Het thema voor 2018 is: Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig (Doel 5 van de 17 doelen) . Door deze keuze worden de Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen onder de algemene aandacht gebracht.

Deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen worden in 2015 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen (Zie: Resolutie). Overheden moeten zich bewust worden van de onderlinge samenhang van de SDGs.

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is één van de voorwaarden voor vrede (Doel 16 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Citaat: We zijn vastberaden om vreedzame, rechtvaardige en inclusieve maatschappijen op te bouwen, die vrij zijn van angst en geweld.
Er kan geen duurzame ontwikkeling zijn zonder vrede en er kan ook geen vrede zijn zonder duurzame ontwikkeling
.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen, bestaan uit 17 doelen en 169 targets die de wereld tot ‘een betere plek moeten maken in 2030’, schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. De doelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering, en het is heel belangrijk dat niemand wordt achtergelaten in het werken aan de doelen.

Aanbevelingen om over te gaan tot actie

UN Women pleit voor actie in plaats van beloften (Zie: Turning promises into action). Uit deze link heb ik een video gekozen: ‘

Allemaal een hele fijne dag!