A Chance to Change: actueel!

VVIB produceerde in 2008 de film ‘A Chance to Change’. Een film over een Vrouwenhuis in Kabul. Volgens kenners is het nog steeds de moeite waard om deze film te bekijken. De inhoud bijt de actuele situatie niet – ook al zijn er 10 jaar verstreken!

Vrouwen die geen aandacht in de media krijgen

Op de pagina ‘Over VVIB’ kun je lezen dat VVIB een stichting was. We wisten ook toen al dat heel veel vrouwen, waar ook ter wereld, hard werken aan vrede. Vrouwen die geen aandacht krijgen in de media wilden ook wij toen al in beeld brengen. Met Janny Beekman werd contact opgenomen: wij wilden een portret over haar maken. Haar reactie was: “Ik ben niet belangrijk, maar wel het Vrouwenhuis in Kabul. Wanneer je daar een video over wilt maken, doe ik mee.” Het moest een ‘voorbeeld’film worden voor de bouw van andere Vrouwenhuizen in Afghanistan.

Afghaanse gemeenschap in Nederland

In 2009 toonden we de film binnen de Afghaanse gemeenschap in Nederland. Daar beloofden wij – om de veiligheid van de gefilmde personen niet in gevaar te brengen – de film in Nederland alleen ‘in besloten kring’ te vertonen. Dit deden wij: weinig mensen zagen deze productie. De prachtig gefilmde fragmenten waarop vrouwen en kinderen te zien zijn, wilden wij niet ‘blurren’ (onherkenbaar maken). Nu – 10 jaar later – willen wij deze beelden alsnog graag laten zien.

A Chance to Change – Het Nahid Vrouwenhuis in Kabul

Inlezen en inleven

Voor het schrijven van het scenario voor de film die u net zag, was het nodig om onderzoek te doen. Levend in een maatschappij waar geen oorlog is, waar vrijheid van meningsuiting belangrijk en mogelijk is, is het noodzakelijk om je te verdiepen in culturele- en sociale achtergronden van Afghanistan. Hoe kun je anders vanuit zoveel veiligheid en onwetendheid een film maken? Coty, met wie ik veel samenwerk, ontdekte het boek: ‘Vrouwen en kinderen het laatst – Driehonderd dagen in Afghanistan’, geschreven door Natalia Aguirre Zimerman (een Colombiaanse gynaecologe die voor Artsen zonder Grenzen in Afghanistan werkte). Ik verslond het boek. Dit boek was precies wat ik nodig had. Het gaf mij een beeld van het Afghaanse volk.
Het boek – dat nog steeds aangeschaft kan worden – staat vol met de meest prachtige, beeldende en onthutsende teksten over Afghanistan. Wat mij betreft nog steeds een aanrader om te lezen.

Samenwerking tijdens filmproductie

Wat kan er in 10 jaar veel gebeuren! Hoe is het met al die prachtige mensen die we zien? Hoe is het met die prachtige mensen die aan de productie meewerkten? Zoals met bijvoorbeeld onze Afghaanse cameraman en de vrouw van de voice over? Wat een energie hadden we. Het was een mooie, een op elkaar betrokken en intensieve tijd. Zonder deze mensen was het onmogelijk om ‘A Chance to Change’ te maken. Ik ben het niet vergeten.

Stichting NAHID

Wel weten we één ding: Janny Beekman (de oprichtster van de stichting NAHID) werkt nog steeds voor Afghanistan – één van haar vele activiteiten. Wil je een realistisch beeld krijgen over het leven van Afghaanse vrouwen en weten hoe het nu met – een paar van – de gefilmde vrouwen en kinderen uit het vrouwenhuis gaat? Kijk dan op de website van NAHID.

Urgent

Er is op dit moment dringend geld nodig voor de opvang van vrouwen en kinderen die door de stad zwerven. Een veilige schuilplaats is hard nodig! Uw donaties blijven van harte welkom!